Close

23.02.2021

Основни съвети за почистване на подви настилки

машинно почистване под

7 Домашни трика за чист под

Не всички подови настилки са равни в начина им на почистване. Всеки тип под има свои уникални черти и следователно свои собствени уникални изисквания за почистване и за да не се разрушат трябва да знаете как да почистите конкретния тип под. Ще почиствате ли твърда дървесина по същия начин, по който бихте почистили плочки? Със сигурност се надяваме не. Ако не сте сигурни откъде да започнете, не се притеснявайте. Разполагаме с най-лесните и безопасни начини да запазите подовете си – независимо от вида им – да изглеждат безупречно и нови.

1. Подове от естествен камък

Киселинни продукти!Тези трябва да останат в килера. Белина и амоняк ще съсипят и този вид под. Най-доброто решение е pH-неутрален, не хелатиращ почистващ препарат, който няма да реагира на минералите в вашите каменни подове.
За незапечатани каменни плочки просто използвайте микрофибърна кърпа и гореща вода или парен екстрактор за по-големи бъркотии. Никакви химикали не трябва да се използват при почистването на подове от естествен камък.

Подови настилки от натурален камък

2. Почистване на теракот, фаянс, гранитогрес

Срещат се както в кухни, така и в бани, твърдите подове са доста популярни и много лесни за почистване. Препоръчва се седмично почистване, като се използва смес от 1/4 чаша оцет в спрей бутилка с 1 капка сапун и топла вода. Напръскайте това на пода на части и избършете с кърпа от микрофибър .
От време на време се опитвайте да запарите подовете за по-дълбоко почистване. Тази пара премахва петна и бактерии върху вашите плочки и вашите фугиращи смеси, така че можете да бъдете сигурни, че са добре почистени.

Почистване на фаянс, гранитогрес, теракот

3. Почистване на подове от линолеум

За разлика от почти неразрушими твърди подове, линолеумните подове са по-деликатни и трябва да се почистват внимателно. Обикновено изработени от материали като ленено масло, смола, варовик, дървесни влакна и корков прах, подовете на линолеум са оцветени с минерални пигменти. Това означава, че ще ги третирате подобно на подовете от естествен камък и корковите подове (които ще видите по-нататък).
Поставете няколко капки сапун за съдове в бутилка с гореща вода. Използвайте тази смес само за изпръскване на повърхността и след това използвайте микрофибърна кърпа за да подсушите пода. Подът трябва да изсъхне почти веднага, но ако се почувства лепкав на допир, изтрийте го още веднъж.

Почистване на Линолеумните подови настилки

4. Почистване на коркови подове

Естествените коркови подове са прекрасни, но много лесно се повреждат – особено с вода. Поради тази причина повечето коркови подове са запечатани, но все пак трябва да продължите с повишено внимание. Почиствайте веднъж седмично с разтвор от 1/4 чаша оцет с 1 капка сапун и топла вода в спрей бутилка. Уверете се, че не разклащате сместа – това ще доведе до образуване на пяна, която не е толкова добра за този тип подове. Прахосмукайте често и незабавно почиствайте разляти течности, за да поддържате чистотата.

Почистване на коркови подове

5. Почистване на ламинирани подове

Въпреки че ламинираните подове наподобяват твърда дървесина, важно е да запомните, че трябва да се почистват МНОГО по различен начин. Ламинатът е направен да бъде устойчив на слънце и светлина, за да запази подобен на нов външен вид за много дълго време. Като се има предвид това, никога не трябва да поставяте течност или лак върху ламинирани подове; влагата ще попадне под дъските и ще съсипе ламината.
Вместо това изсушавайте редовно и почиствайте с прахосмукачка и използвайте само леко влажна кърпа за почистване.

Почистване на Ламинирани подове

6. Почистване на подове от твърда дървесина

Красивите и елегантни подове от твърда дървесина се нуждаят от много внимание. И ако не са почистени по правилния начин, може и да не ги почиствате изобщо тъй като ще загубят красотата си. Първо, разберете какво е покритието на вашата твърда дървесина. Двете най-често срещани са полиуретанът и восъкът. За да изпробвате подовете си наистина бързо, потъркайте пръста си по твърдата дървесина – ако има размазване, имате восъчно покритие.
Восъчните покрития и необработената дървесина (твърда дървесина без покритие) не трябва да се мият. Но не сте съвсем откъснати от куката – трябва редовно да почиствате, прахосмукирате, точно като ламинираните подове.

За полиуретановите покрития имате две различни решения, от които можете да избирате. Първият е смес от ¼ чаша мек или неутрален от pH сапун с вода в кофа. Използвайте влажна кърпа за почистване на подовете и кърпа от микрофибър, за да ги изсушите.

Второто е оцетна смес, желателно е да се избягва – оцетът може да притъпи блясъка на пода ви с течение на времето, но това решение е добре да се разбърка и да се използва набързо или ако няма pH-неутрален сапун под ръка. Смесете малко бял оцет и сапун за съдомиялна машина в кофа за изцеждане с топла вода. Използвайте микрофибърна кърпа за почистване на повърхността и микрофибърна кърпа за изсушаване.

Почистване на подове от твърда дървесина

7. Почистване на килим, мокет

За разлика от останалите подови повърхности, килимите са нещо като оделна група. Въпреки това те са тип под! За тях важат само някои малко по-различни правила. Има два различни вида почистващи препарати, на които ще разчитате, за да почиствате редовно килима си, почистващ разтвор на перилен препарат и разтвор от домакински продукти. И двете са лесни за приготвяне у дома, въпреки че разтворът за перилен препарат (просто препарат и вода) е идеален домашен подход.
За обикновен препарат за почистване на петна- смесете равни части оцет и сода за хляб, докато не образувате гъста паста. Разредете тази смес с топла вода, докато сместа стане тънка течност и я изтъркайте в петното със стара четка за зъби или гъба.

Имате домашни любимци? Тогава знаете, че космите на домашния любимец е НЕВЪЗМОЖНО да се измъкнат от килимите. Този лесен малък хак е спасител! С помощта на обиралка за вода, която можете да вземете от всяко „левче магазин“, можете да изгребете космите направо от килима си.

Почистване на килим, мокет

Вашият коментар