Пране на мека мебел Бургас

Как да почистим колата си -
Close

19.05.2021

Как да почистим колата си

домашно почистване на кола

Почистване на колата – Често срещани грешки и как да ги избегнем

 • Избиране на слънчев ден, за да почистите.

Събуждането в слънчев ден може да е прекрасно, но може да се окажете не съвсем подходящ за вашия автомобил. Водни зацапвания, прошарено покритие и упорити следи от капки. Прекомерно много пряка слънчева светлина или топлина ще изсушат влагата или шампоана, преди да получите шанс да завършите почистването на вашия автомобил, така че винаги е най-добре да измивате колата си рано сутрин или късно вечер. Ако се наложи да го правите през деня използвайте сянка или просто изчакайте по хладен ден.

 • Използване на първата гъба която намерите.

Ръчното измиване на автомобила е важна част за някои спобственици. Когато изтривате мазнината и мръсотията от колата си се уверете , че използвате чиста кърпа или гъба а не някоя стара гъба, която сте намерили. Гъбите и кърпите лесно задържат парченца песъчинки, които могат да надраскат боята ви. Винаги пазете гъби или кърпи отделно и запазени за измиване на колата ви и. След приключването на всяка манипулация трябва да се изперат кърпите а зацапаните гъби да бъдат изхвърлени.

 • Оставяне на автомобила да изсъхне натурално

Оставянето на автомобил да изсъхне по естествен начин е гаранция за получаване на водни следи.

Практически съвети как да измиете автомобил

За любителите на почистването на автомобили предлага ме общо ръководство стъпка по стъпка, което трябва да следвате за почистване на колата си:

 1. Изплакнете колата си с маркуч за отстраняване на едрите замърсявания като кал, пясък прах и други.
 2. Като работите от тавана надолу използвайте мека четка или гъба за нанясяне на шампоана.
 3. Изплаквайте когато сте готови! Вместо да насапунисате цялата кола разделете колата на сегменти – първо покрив и прозорци, след това задната, дясната, лявата страна, капака и завършете с почистването на джантите и гумите.
 4. Изсушете добре с микрофибърна кърпа!
 5. Отворете вратите, почиствайки около ръба на вратата и страничните панели с влажна чиста кърпа.
 6. Не забравяйте гумите и джантите – използвайте четка или гъба (не тази, която сте използвали за почистване на каросерията) и почистващ препарат, предназначен за джанти и гуми.
 • Инвестирайте в качествани шампоани

Важно е да използвате специализиран автомобилен шампоан, а не веро или други домакински продукти, които могат да разграждат защитния восък, нанесен върху колата ви. На пазара има и решения на достъпни цени.

 • Винаги подсушавайте с микрофибърна кърпа.

Наличието на подходящия комплект за миене на автомобили може да промени визията на вашия автомобил. Сушенето на автомобил с груби кърпи може да доведе до драскотини.

 • Нанасяне на восък

Необходими са малко повече усилия и време, но редовното полагане на восъчно покритие на колата след измиване на восък ще ви помогне да постигнете много добър завършек. Освен това ще улесни почистването на автомобила следващия път и ще го защити по-ефективно срещу жаркото слънце.